Energismarta hotell

Som hotellägare vet du att din verksamhet kräver en hel del energi – det ska vara ordentlig belysning både inomhus och utomhus, varje rum ska värmas upp på vintern och kylas ner på sommaren, och mycket mer. Du kan tjäna mycket på en energismart anläggning – men det går ju inte att tjata på gästerna att de släcker lyset efter sig och så. Då blir det till att vidta större åtgärder – som till exempel att byta ut hela värmesystemet. Luftvärmepumpar från Eko Energi AB kan vara ett bra val när du vill att ditt hotell ska köra en lite grönare stil.

Vilken modell passar just ditt hotell?IVT av Eko Energi

Frånluftvärmepumpen är den enklaste versionen, som går ut på att återvinna byggnadens befintliga värme. Du kan också ta reda på mer om luft-luftvärmepumpar, som kan reverseras till att fungera som luftkonditionering, och vatten-luftvärmepumpar som överför värmen till det vattenburna värmesystemet.
Du kanske kan dra nytta av hotellets läge för att förse dina gäster med den goa värmen. Finns det vattenhaltig jord i närheten? Kanske ligger hotellet nära ett berg eller en sjö? Olika varianter av värmepumpen, som bergvärmepumpar, ytjordvärmepumpar eller sjövattenvärmepumpar kanske visar sig vara precis det du behöver.

Miljömedvetna val

Att tänka miljösmart lönar sig på alla sätt: din verksamhet får sig en ordentlig skjuts, du mår bättre i vetskapen att du fullgör ditt ansvar gentemot naturen, och elräkningen blir avsevärt billigare. Följande tips kan hjälpa dig spara pengar och samtidigt minska den negativa påverkan din verksamhet har på naturen:

〈 Skaffa hållbara och energisnåla elektronikalternativ. De kanske kostar lite extra i början, men det lönar sig i längden.
〈 Håll ett öga på elförbrukningen – se till så att det inte läcker värme vid fönster och dörrar.
〈 Se över belysningen! Byt ut glödlampor mot LED-lampor, och ta vara på dagsljuset så mycket som det går. Du ordnar det på ett kick, och bytet betalar av sig förvånansvärt fort.
〈 Välj bort plast- och engångsprodukter.
〈 Inred med växter: det gör inomhusmiljön mycket mysigare, samt renar luften.

Detta är förstås bara första steget – men genom att bli miljösmart och justera det som skulle kunna göras bättre kan du locka fler gäster, spara massor med pengar samt sova lugnare om natten.