Skapa hotellkänsla hemma

Hotellrum inreds smakfullt men enkelt för att de ska passa alla sorters smaker och tycken. Det kan verka väldigt lätt att skapa samma känsla hemma – men när man en gång börjat, brukar man märka att det kanske inte var så lätt. Vad är det då som gör dessa inredningar så mysiga och hemtrevliga? Svaret är: inredarens kunskap. Det har lite att göra med vilka möbler och dekorationer som använts, och mycket att göra med färgen som valts. För dig som behöver vägledning när det gäller val av färg i Ystad finns JHL. Du kan också googla inspirationsbilder och se hur andra har arrangerat det hemma hos sig.

Färg som påverkar vårt humörfärg

Sjukhus inreds i blått eller grönt, caféer och restauranger i rött och brunt. De flesta gym har orange inslag, och riktigt eleganta vardagsrum skimrar i purpur. Detta är inte något lustigt sammanträffande – det är snarare den direkta effekten av inredarens noggranna research. Olika färger påverkar oss nämligen på olika sätt – blått och grönt lugnar ner oss, medan orange ökar vår energinivå. Rött och brunt kan öka vår aptit, och purpur skapar en hemtrevlig miljö utan att tumma på elegansen. Det finns förstås också negativa effekter: mörkröda vardagsrum förstärker känslor som kärlek, men även ilska, och små barn gråter oftare i gula rum.

Som gjort för dig

Har du nu bestämt dig för att nyinreda måste du först välja basfärgen. Tänk på frågor som dessa:
• Vilken känsla vill du skapa i rummet?
• Vad brukar du göra i rummet?
• Vad tycker du om?
Andra inredningstrick som till exempel speglar kan göra susen – var inte rädd för att använda dem! Ett rött kök ser ju jättehärligt ut på bilden, men det är kanske inte någon bra idé om du måste gå ner i vikt. En mörk färg kan göra så att små rum utan fönster ser ännu mindre och tristare ut. Och blått i vardagsrummet kanske gör att du som arbetar på heltid och har småbarn blir sömnig i stället för glad när du får besök. Du som bor i Tomelilla kan självklart vända dig till JHL för att få råd om olika färgkombinationer, samt även för att skaffa andra byggvaror som du kan tänkas behöva.